Magyar ízek újratöltve
Kíváncsi vagy milyen az őstulokpörkölt vagy megkóstolnád a paradicsom pálinkát? Az V. Kézműves Ízek Vásáron különleges magyar ételeket találsz. A piaci forgatagban kihelyezett Gasztropontokon bebizonyítják számodra, hogy a főzelék és a leves is lehet trendi és finom. Ha a nosztalgiára vágysz arra is van lehetőség, itt mindent megtalálsz ami egykor a nagymamád kamrájában volt.
Gerlachfalvy Réka írása, Huszár Boglárka képeivel
Pénteken ismét megszólalt a harang a Millenárison és elindult az V. Kézműves Magyar Ízek Vásár és Gasztropiac. A rendezvénynek valóban sikerült megújulnia és sokkal több különlegességet kínál mint amire számítottunk.
A B épület előtti téren már nem csak a kürtöskalács felhő csapja meg az orrodat, hanem a halárusok tipikus illata is, hiszen a híres szakácsok által kedvelt Budaörsi Halpiac is kitelepült. Ez a fúzió az egész rendezvényre igaz, a szervezők több generáció étkezési szokásait hozták egy fedél alá.
A vásár elrendezése ezúttal egységes lett, a történelmi régiók szerinti felosztásnak már kevésbé van jelentősége. A kiemelt hangsúly a területen arányosan elosztott Gasztropontokon van, ahol tematikusan kínálják a magyar specialitásokat.
A tizenöt standot ételfajtánként alakították ki. Lett például leveses, pörköltes, tésztás, halas, boros, kolbászos, desszertes szekció is. Így jelentősen megnőtt a meleg ételek száma, de a pontok jelentősége nem csak ebben áll.
Mindegyik helyen újragondolt hazai specialitásokat találsz. Az ételek felismerhetőek, nem a külső megújítása volt az elsődleges, hanem a hagyományos alapanyagok és az ízek újszerű és mai követelmények szerinti bemutatása.
A legtöbb ponton 3-4 féle ételből választhatsz. Az adagok eltérőek, áruk 500 és 700 Ft között mozog. Az összes fogás különleges, nehéz választani közölük. A legnagyobb sláger talán az őstulokpörkölt, ami kinézetre úgy néz ki mint egy marhapörkölt. Az őstulok ugyan 400 éve kihalt, de az utódai megfelelő keresztezésével most kísérletet tettek arra, hogy újratenyésszék.
Személyes kedvencünk lett a rozscipóban tálalt, szinte főzelék állagú csicsókakrémleves, de a kézműves fagylaltoknak sem tudtunk ellenállni. Egyaránt ínycsiklandóak a füstölt mangalica sonkás szendvicsek, a sült szürkemarha kolbászok, a sajtkülönlegességek, vagy éppen a gomolyasajtos bundáskenyérrel tálalt fokhagymás spenótfőzelék is.
Külön van boros és pálinkás pont is, ahol megtalálhatod a megfelelő italt a választott ételed mellé.
A hideg élelmiszer választék nagyon bőséges, 120 kiállító települt ki. Többségben vannak a húsok és a sajtok, de édességekből, lekvárokból sincs hiány. A legjobb, hogy minden standon lehet kóstolni. A legtöbb termelő maga kínálja a portékáit. Szívvel-lélekkel mesélnek a saját mesterségükről.
Az elszántabbak helyben bemutatják, hogyan készül az adott termék. Még a beltéren is sütnek mézeskalácsot, de például Ziegler ostyát is. A megszokott házias ízeken túl számos különlegességet kóstolhatsz. A parajdi sós csokoládénál és a Budán készült matcha teás méznél már csak a zöldség pálinkák okoztak nagyobb meglepetést. Bevalljuk nem gondoltuk volna, hogy paradicsomból, céklából, spárgából vagy éppen medvehagymából lehet párlatot készíteni.
Az egyedi italok ötletét Ausztriából vette a hazai készítő. Annyira rákapott a kísérletezésre, hogy a sütőtökpálinkához például külön termeszteti az erre a célra legmegfelelőbb tökfajtát. A pálinkák alkoholtartalma nagyon magas, főként nem röviditalként hanem fűszerként kerül felhasználásra, mint megtudtok a spárgás például nagyon jó a spárgalevesbe.
A gondos termelők nem csak arra figyeltek, hogy a gyomrodnak kedvezzenek, jelentős részük készít olyan terméket amelynek jótékony hatása van. A galérián árusító erdélyieknél például találsz a légúti betegségekre hatásos fenyőitalt, vagy éppen bőrregeneráló parajdi szószappant.
Az alsó szinten pedig több asztalnál kínálnak olajokat, magvakat, vannak gyógynövényes mézek, teák, homoktövis és levendulás készítmények, és több helyen nyírfacukorból készült termék is, ami nem csak a cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmódot követőknek is kedvez.
Az elmúlt évekhez hasonlóan az eseményhez ismét köthető egy jótékonysági akció. A nyitó napon a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Soroksári Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata által gondozott gyermekeket látták vendégül a kiállítók és a szervezők. A hátrányos helyzetű gyermekek mindből ehettek amit megkívántak.
Állandó hagyományként az a lehetőség is megmaradt, hogy megszavazhatod a vásár legjobb termelőjét.
További infókért KATTINTS IDE
A felnőtt napijegy ára 1.500 Ft/nap, a napijegyek mellé 1.500 Ft-os kupont kaptok, amelyet a Kézműves Magyar Ízek Márkaboltban levásárolhattok 5.000 Ft feletti vásárlás esetén, a kedvezmény 2013. május 31-ig érvényes.
A diák és nyugdíjas jegy 900 forintba kerül. A 12 éven aluliaknak pedig ingyenes a belépés.
Nyitvatartás:
Szombat:
9:00 – 22:00
Vasárnap:
9:00 – 20:00
Ha szereted a magyar ízeket akkor, nyomj egy lájkot! :)






























