Ilyen volt a Borjour Magnum
Új helyszínen, több kiállítóval nyitotta meg kapuit az idei Borjour Magnum. Az 500 tétel még a boros vén rókáknak is kihívást jelentett, nem beszélve a kezdőkről. A nagy nevek mellett természetesen kisebb borászatok is bemutatkoztak. A könnyed habzóborok legalább annyira hódítottak mint a komoly nedűk. Tarts velünk egy kis kóstolóra!
Gerlachfalvy Réka írása, Huszár Boglárka fotóival
"Borjour-ozni" kétségtelenül nagy élmény, igazi felüdülést nyújt a depressziós télben. Nem csak a legnagyobb beltéri borkóstoló ez, hanem talán a legelérhetőbb is. Az élelmesek már előre megvették a belépőt 5000 Ft-ért, a helyszínen ugyanezt 7000 Ft-ért kínálták. A jegy cserébe korlátlan italfogyasztást biztosított, 5 és fél órán keresztül mindenki annyit ivott amennyit bírt.
A poharakat 1000 Ft-ért lehetett bérelni, amelyeket kupon ellenében vissza is váltottak. A nagyobb kihívást nem az apró papír megőrzése, hanem a bérlemény megóvása jelentette. A záráshoz közeledve több pohár a padlón végezte.
Az eddigi helyszín -az ELTE budai campusa- után a Millenáris teljesen más struktúrát hozott a rendezvény életében. A kiállítók többsége a "B" csarnok földszintjén és galériáján kapott helyett, de a badacsonyi, egri és a külföldi borstandok a "D" csarnokba szorultak, ez nem jelentett különösebb problémát.
Egyedül a mátrai szekciót találták meg kevesebben, akik a galéria eldugottabb zugába kerültek és külön lépcső vezetett hozzájuk. A terület olyan nagy volt, hogy a több ezer látogató is kényelmesen elfért, és előfordult olyan eset is, hogy ismerősök csak órákkal később találták meg egymást.
A közönség motivációi különbözőek voltak. A tudatos bortudorok köpőcsészével érkeztek és tényleg csak megízlelték a bort. A szórakozni vágyók társasági eseményként fogták fel és ingáztak a standok között. Voltak olyan laikusok is akik csak ittak, annyit amennyit bírtak. Őket nem csak a másnaposság veszélye fenyegette, hanem a helyszíni rosszullét is.
Az előző évekről megszokott bornoteszt hiányoltuk, de ennek ellenére egész jól eligazodtunk a standok között. Szubjektíven a legtöbb időt a Tokaji és a Somlói Borvidéknek helyt adó galérián töltöttük, ahol nem csak nektár jellegű borok kerültek a poharakba hanem a kézműves csokisok -a Bonbonéria és a Pelle-Molnár-, a Tündérkert sajtjai, a Tokaji Borecet Manufaktúra és Zsolti a konyhában boros mártásai is itt kaptak helyet.
A földszinti Almárium Bisztróban óriás méretű szürkemarha burgerek készültek és különböző kolbászok sültek. A kolbászillat belengte az egész termet, a kifinomult szaglású bortudorokat kimondottan zavarta, természetesen a fogyasztása ennek ellenére jól esett. A gasztro szekció is erősebb volt idén, de visszaköszöntek olyan kiállítók is mint a tavaly nagy sikert aratott IgaziOliva. Az ételeket ára eltérő volt, a minőség azonban egyöntetűen nagyon jó.
A márkává vált nagy nevű borászatoknak legalább annyira örültünk, mint a kisebb kedvenceknek. Külön díjaztuk azokat a standokat ahol a borász is jelen volt. Hiszen nincs annál nagyobb élmény amikor maga a bor atyja tölti a poharunkba a borát.
Ha nem az alkoholfogyasztás öröméért hanem valós érdeklődéssel fordultunk hozzájuk, akkor a pult alól előkerültek különlegesebb borok is, de ezek kóstolását valóban ki kellett érdemelni. A pincészetek átlagosan 3-4 féle termékkel érkeztek. Több helyen már az első három órában elfogytak a kedveltebb borok.
Természetesen az újdonságokat is kerestük és nyugtáztuk, hogy a csavaros kupak és a habzóbor trend itt is hódított. Egyre többen jelennek meg ezekkel a könnyű, üdítő italokkal. Minőségi pezsgőt, sőt még nyers pezsgőt, vagyis brut-ot is ittunk és megismerkedtünk a bio bor fogalmával és ízével is.
Igaz, hogy a zárást nem tartották pontosan a szervezők mégis nehezen hagytuk el a helyszínt, de ezzel a többi jelenlévő is így volt.
Ha Dionüszosztól kívánhatnánk, akkor a listákra a következő gondolatok kerülnének: legyen továbbra is Borjour Magnum minden télen, jó borászokkal, finom ízekkel, mókával, szerelemmel, kacagással, sok baráttal. A borkultúránk pedig erősödjön meg annyira, hogy mindenki csak addig igyon amíg ez önmagának és a környezetének is kellemes.
A Borjour Magnumot évente egyszer rendezik meg, de a szervezők egész évben tartanak tematikus és nagyobb kóstolókat. A Borjour-os infókért KATT IDE, vagy hallgassátok a Borjour rádióműsorát a 90.9 Jazzy-n, keddenként 19-től 20 óráig.
Ha szereted a borokat, nyomj egy lájkot!






























