Csúcs-gasztronómia közelről
Gasztro-orgazmus, így lehet egyszerűen jellemezni az idei Gourmet Fesztivált, ahol a hagyományos és elfeledett ízeket épp úgy megtaláljátok, mint a csúcsgasztronómia remekeit. Ha eddig nem volt lehetőséged bejutni a legjobb éttermekbe, akkor most egy helyen megismerhetsz mindent. Azon pedig ne lepődjetek meg, ha a kovászos uborka nyalókaként, a libamáj fagyiként, a rák pedig vattacukor formájában köszön vissza.
Gerlachfalvy Réka írása, Huszár Boglárka képeivel
Az ínyencek számára a Gourmet Fesztivál a hazai gasztrofesztiválok csúcsa. Évről-évre hazánk elismert séfei és borászai települnek ki azért, hogy közelebb hozzák számotokra egyedi portékájukat. Ez idén sincs másképp, a Millenárison jelen volt az összes olyan étterem, pincészet, pálinkakereskedő, élelmiszerkereskedő, szakács, borász, gasztronómus, aki számít.
Az elrendezés tavalyhoz képest megváltozott, idén valamivel kisebb a választék, most kizárólag a tó körül zajlanak az események. Nincs fedett rész, és a közösségi kertnek köszönhetően a hátsó terület is kimaradt. A kínálat azért bőséges: a 90 kiállító termékeit így is nehéz befogadni. A belépő ugyan nem olcsó, de egy minőségi borospohár, és egy pohár Freixenet pezsgő jár mellé.
A fesztiválnak saját kártyája van, ezt több ponton is feltölthetitek, illetve ha OTP Pay Pass kártyátok van, azzal is tudtok fizetni.
Több mint 30 helyen kínálnak főtt ételt, ezek mindenhol kóstoló adagok, tehát több helyen is tudtok falatozni. Áruk 500 és 1000 Ft között mozog. Egy gombóc fagyit 250 Ft-ért adnak, a desszerteket pedig átlagosan 500-700 Ft-ért kínálják. Hogy ez sok vagy kevés, az relatív, általában megegyező vagy kevesebb, mintha a tényleges vendéglátóhelyre mennétek el.
A kiemelt éttermek mellett közvetlenül találtok egy borászatot is, így az adott menühöz megfelelő bort ihattok, de alkoholfogyasztásra több ponton nyílik lehetőségetek. Alapvetően a magyaros ízek dominálnak, igaz, pár helyen annyira kifordítva, hogy nehéz ráismerni, mit is esztek valójában.
A szezonalitásnak kiemelt szerepe van, így a rebarbara, a bodza, a kovászos uborka, az eper, a cseresznye több helyen visszaköszön. Kedvelt alapanyag még a liba, a bárány, a kacsa és az árpagyöngy is.
Ha tradicionális fogásokra vágytok, akkor ajánljuk figyelmetekbe a Mezzo Étterem borjúpofából készült vadasát, a Rosenstein ricsetjét amihez libanyak és fürjtojás is dukál, a Pest-Buda extra vékony lecsós kenyérlángosát, és a 67 étterem grillezett mangalicaszűzét.
A minihamburgerek nagyon népszerűek, többek között a Mezzo, a Baldaszti’s kínálják számotokra. A szigetmonostori Rosinante Fogadó bodza-krémlevessel és kecskesajtos különlegességgel készült az alkalomra, de a Salon Étterem egresleveséhez, és a Viator Éttrem kovászosuborka-leveséhez is jár kecskesajt.
A híres balatonszemesi Kistücsök sajtokkal készült, egyedi válogatásukhoz házi reberbara kompótot adnak. A Michelin csillagos Costesnél úgynevezett fesztiválmenüt készítettek. Hideg, kapros uborka gazpachot kínálnak lazaccal, a gulyáslevesből különlegesen átalakított ételt, amit „Gulyás” terrinnek neveztek el, valamin egy epres, habcsókos desszertet.
A Bock Bistronál többek között hideg töltött paprikát találtok, az Aranyszarvas pedig a túrós csúszát angolnával és lecsóval ötvözte.
A legextrémebb étel talán a Borkonyha kovászosuborka-nyalókája, a Pataki Cukrászda libamájas fagyija, és az uborkás, valamint a rákos vattacukor. Halas, tengeriherkentyűs fogásokat több helyen is találtok, meditterán ízekben az encsi Anyukám mondta, és a Spazio Café is jeleskedik.
A rácalmási Jankovich Kúria koreai fogásokat hozott, így ha a keleti konyha ezen területét eddig nem ismertétek, akkor most változtathattok ezen. A japán hagyományokkal ellentétben itt semmit sem kínálnak nyersen.
A borkínálat óriási, de ha könnyebb itókára vágytok, ajánljuk figyelmetekbe a Spazzio Café Aperolját. Ez a narancsos olasz finomság nagyon népszerű a látogatók körében. A Kézműves Sörök standjánál a Főzdefesztről ismert söröket kapjátok, szerintünk a kukoricás a legjobb.
Alkoholmentes italok terén pedig egyértelműen az édeskömény és a rebarbara szörpöket ajánljuk, melyeket a Salon standjánál vásárolhattok meg.
A piacrészen nyersételeket, házi finomságokat, mézet, sajtot is kóstolhattok, ez az igazi biorészleg. A kisszínpadon folyamatos bemutatók várnak benneteket, míg a nagyszínpadnál a zenei programokat élvezhetitek.
A legtöbb standnál személyesen is megismerhetitek a séfeket és a cukrászokat. Egységes koncepció nincs, de abban talán mindenki egyetért, hogy még van hova fejlődnünk a gasztronómia terén. Több séf gondolja úgy, hogy talán a ti generációtok lesz az, amelyik igazi gourmet-vá válik.
A cél felé vezető utat mindenki másképp látja, van, aki szerint a hagyományokhoz kell visszanyúlni, és a háború előtti ízeket visszahozni, más meg úgy látja, hogy a mai trendnek megfelelően kell átalakítani az ételeiket. Kortól és beállítottságtól függetlenül mindenki azt üzente, hogy a legfontosabb: legyetek nyitottak és mindig kóstoljatok ismeretlen és új ízeket!
Június 10. Vasárnap
16.30 - 17.30: VÁCZI ESZTER QUARTET
18.15 - 19.15: HOT JAZZ BAND
20.00 - 21.30: HARCSA VERONIKA QUARTETT
Ha ínyenc vagy, nyomj egy lájkot! :) :)

































